Już od września 2018r., jak w poprzednim roku, w naszej szkole znowu zagościło darmowe mleko i jego przetwory oraz warzywa i owoce. W dalszym ciągu większość dzieci z klas I-V, czyli 178 uczestniczy w projekcie dofinansowywanym ze środków unijnych.

Dążymy do tego, by program dostarczania produktów żywnościowych był jak najbardziej skuteczny, by dzieci stały się wrażliwe na przyjmowanie wzorów zdrowego żywienia. Właśnie z tego powodu każdy uczeń/uczennica, którego rodzice podpisali zgodę na udział w akcji otrzyma określoną rozporządzeniem ilość porcji owoców i warzyw (jabłek, gruszek, śliwek, soku owocowego, marchwi, rzodkiewek, papryki, pomidorów, kalarepki, porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego) oraz porcji mleka bądź przetworów mlecznych (w tym oprócz kartoników mleka także porcje jogurtu naturalnego, kefiru naturalnego czy serka twarożkowego).

„W długookresowej perspektywie realizacja programu przyczyni się do wzrostu zainteresowania spożywaniem krajowych produktów mlecznych oraz owoców i warzyw” – przewidują urzędnicy ministerstwa rolnictwa. Pamiętać bowiem trzeba, że głównym celem programu jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych
w ich codziennej diecie, a także propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym oraz wzbogacające wiedzę o pochodzeniu produktów rolnych oraz wiedzę o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności.

Dlatego w bieżącym roku ponownie planujemy dla dzieci nie tylko szereg zajęć edukacyjnych, ale także warsztaty kulinarne, prowadzenie klasowych hodowli na parapecie, wspólne spożywanie drugiego śniadania przez dzieci młodsze, połączone z degustacją owoców, warzyw, mleka i ich przetworów, konkursy czy broszury informacyjne. Uczniowie sami będą poszukiwać informacji dotyczących zdrowia i tworzyć gazetkę na szkolnym korytarzu. Ich pomysłowość wielokrotnie zaskakiwała już rodziców i nauczycieli, zatem liczymy na kolejne ciekawostki, wystawy czy prezentacje, o których będziemy informować.

Już początkiem października uczniowie klas drugich realizowali cykl zajęć edukacyjnych zgodnych z tematyka naszego programu. Omawiali podczas lekcji wartość zdrowotna owoców i warzyw, sposoby ich przetwarzania i przechowywania, jak również urządzili „kukiełkowy teatrzyk” do tekstu Jana Brzechwy „Na straganie”; wystawę „ziemniaczanych stworków” czy gazetki prac plastycznych (papierowe dynie, piramidy żywieniowe, „wydzierankowe” warzywa i owoce).

 

Koordynator programu:

mgr Lucyna Skonecka