skip to Main Content
+ 48 33 827 19 90 sekretariat@spwj.edu.pl ul. Kościelna 10, 43-365 Wilkowice

Szkoła z witaminą

Tak w bieżącym roku szkolnym nazwaliśmy Program dla szkół rekomendowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi reprezentowanego przez Agencję Rynku Rolnego.

Już od 2 października w naszej szkole gości darmowe mleko, warzywa i owoce. Zmieniła się jednak grupa, do której adresowany jest program i obejmuje w roku szkolnym 2017/18 dzieci ze wszystkich klas I–V, czyli ok. 300 naszych uczniów.

Dążymy do tego, by program dostarczania produktów żywnościowych był jak najbardziej skuteczny, bo przecież to dzieci z są najbardziej wrażliwe na przyjmowanie wzorów zdrowego żywienia. Właśnie z tego powodu każde dziecko otrzymuje określoną rozporządzeniem ilość porcji owoców i warzyw, a zatem w pierwszym półroczu były to:

w ramach komponentu owocowo-warzywnego w ramach komponentu mlecznego
* 12 porcji jabłek
* 5 porcji gruszek
* 2 porcje śliwek
* 1 porcję soku owocowego
* 7 porcji marchwi
* 5 porcji rzodkiewki
* 2 porcje papryki
* 4 porcje pomidorów
* 3 porcje kalarepy
* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
* 34 porcje mleka
* 2 porcje jogurtu naturalnego
* 2 porcje kefiru naturalnego
* 2 porcje serka twarożkowego

 

„W długookresowej perspektywie realizacja programu przyczyni się do wzrostu zainteresowania spożywaniem krajowych produktów mlecznych oraz owoców i warzyw” – przewidują urzędnicy ministerstwa rolnictwa, a: „Dzieci z młodszych klas szkoły podstawowej są wskazane jako grupa wiekowa najbardziej wrażliwa na przyjmowanie wzorów zdrowego żywienia” – uzasadnił dalej resort rolnictwa. Pamiętać trzeba, że głównym celem programu jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w codziennej diecie dzieci, a także propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym oraz wzbogacające wiedzę o pochodzeniu produktów rolnych oraz wiedzę
o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności.

W bieżącym roku już zorganizowaliśmy dla dzieci kilka działań edukacyjnych, z czego na szczególną uwagę zasługują prezentowane na szkolnym korytarzy comiesięczne gazetki tematyczne pod hasłem „Kulinarny alfabet”, na których poszczególne klasy objęte Programem przedstawiają grupy warzyw i owoców w porządku alfabetycznym ze szczególnym podkreśleniem ich walorów zdrowotnych, estetycznych czy jakościowych.

Jeszcze bardziej wyjątkowym był konkurs plastyczny zorganizowany przez p. Monikę Bogumił-Laszczak dla uczniów klas czwartych, piątych, a nawet szóstych (mimo, że nie są objęte Programem) którego celem nie było wyłącznie przedstawienie plakatu na temat zdrowego żywienia. Uczniowie biorący udział w konkursie mogli nie tylko przedstawić różnymi technikami plastycznymi owocowo-warzywne martwe natury, ale mieli również okazję obserwować czy posmakować zgromadzone produkty. Najlepsze z prac zaprezentowano w okresie przedświątecznym w galerii przy głównym wejściu do szkoły.

Jak każdego roku w klasach I-III uczniowie wspólnie spożywają drugie śniadanie połączone
z degustacją owoców, warzyw, mleka i ich przetworów.  W poszczególnych oddziałach prowadzone są również zajęcia dydaktyczne poświęcone tematyce prawidłowego odżywiania się, podczas których dzieci często samodzielnie poszukują informacji dotyczących zdrowia. Dzieci podczas lekcji przygotowują również zdrowe przekąski takie jak sałatki owocowe czy kanapki z warzywami.

Wychowawcy wraz ze swymi podopiecznymi już podjęli decyzję o kontynuacji podobnych działań w drugim półroczu, dlatego pan dyrektor Andrzej Pobożny mógł podpisać kolejną umowę z dostawcą, panem Krzysztofem Hankus, który dba o systematyczny dowóz przetworów do naszej szkoły. Czekamy zatem na drugie półrocze i kolejne zdrowe smakołyki!

Back To Top